Deň otvorených dverí

Každoročne sa na všetkých stredných školách konajú dni otvorených dverí, ani tá naša nebola výnimkou. Dňa 28. februára sa na Cirkevnej spojenej škole otvorili všetky dvere dokorán. Nie nadarmo sa hovorí radšej raz vidieť ako stokrát počuť. A preto si študenti našej školy spolu s  učiteľmi pripravili zaujímavé veci. Tento rok sme si pripravili stanovištia plné hudby, vzdelávania, ale aj zábavy.

Ak patríte k milovníkom pokusov a nedokážete si   hodiny fyziky a chémie predstaviť bez nich, stanovište spojené s  týmito predmetmi   bolo presne pre vás. Učitelia nám predviedli rôzne pokusy ako napríklad zafarbenie tekutiny pomocou trasenia alebo vybratie valčeka z kvádra bez toho, aby ste ním manipulovali. Taktiež sme sa dozvedeli, že ak chceme umiestniť šesť klincov na jeden musíme nájsť ťažisko. Možno to je typ pre kutilov ako ušetriť miesto na náradie. Avšak jeden typ máme aj pre gazdinky ak nemáte rady majoránku v polievke stačí použiť saponát.

Keďže vyučovanie nie je len o memorovaní poučiek, nezáživné, monotónne ,svedčia aj naše hodiny slovenského jazyka. Aj tento rok ste si mohli vychutnať predstavenie našich žiakov. Aj keď nie sme umelecká škola, máme veľmi talentovaných študentov. Svoj herecký talent ukázali žiaci tretieho ročníka, ktorí si na tento špeciálny deň nacvičili minidivadielko  diela Lakomec od Moliéra. Ich výkon bol veľmi presvedčivý a niekedy som zapochybovala, či to naozaj hrajú.

Ako ste mohli zaregistrovať v septembri sme otvorili bilingválne gymnázium, a preto si naši bilingvalisti pripravili prezentáciu, kvíz a zakončili to nádhernou piesňou. Samozrejme, že všetko bolo v anglickom jazyku, ktorý im je veľmi blízky. Tak ako im bolo sľúbené absolvovali výlet do Anglicka kde sa vzdelávali, ale aj zabávali. Touto prezentáciou nám chceli tieto zážitky priblížiť.

Keď už máme to bilingválne gymnázium, anglický jazyk zablúdil aj na stanovište zamerané na dejepis. Avšak okrem súťaže zostavenej z otázok z histórie, ste sa mohli stretnúť aj s Helenou Trojskou, Kleopatrou, Janou z Arku a taktiež s Máriou Teréziou. Pýtate sa ako? Naše maturantky si splnili sen a vyskúšali si aké je to stať sa ženou, ktorá pre svet veľa urobila.

Patrónom našej školy je sv. Ján Bosco, a preto sme mali stanovište venované jemu. Naši študenti vám priblížili jeho život a  niektoré dôležité míľniky jeho cesty. Formou prezentácie ste sa mohli mnoho vecí dozvedieť.

Stanovište Biozdravie bolo zamerané na zdravú výživu. Žiaci boli oboznámení s pyramídou zdravej výživy a vďaka drobnému testu získali množstvo poznatkov na túto tému. A taktiež mali aj malé prekvapenie na záver vo forme vitamínovej bomby.

Na našej škole sú všetci študenti talentovaní. Avšak niektorí majú talent na jazyky, iní na šport. A stanovište školský relax si vychutnali hlavne priaznivci športu. Žiaci mali možnosť vyskúšať si veslovanie na trenažéri. Všetky výsledky boli zapísané a žiak s najlepším výsledkom získal nejaké ceny.

To ako vyzerá život nášho študenta mimo školy ste sa mohli dozvedieť na stanovišti Tak si tu žijeme. Študentský život na našej škole začína imatrikuláciou prvákov. Nasleduje uchaľák, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou u prvákov. Tento rok hlavnou témou bol Don Bosco hľadá talent, kde našich študentov hodnotila odborná porota a víťaz získal sladkú tortu. Našu školu navštevujú rôzni hostia, ktorí nám priblížia cestu za svojou kariérou a napokon sú tu výlety. Okrem tradičných koncoročných výletov, chodíme aj do zahraničia. Boli sme už v Rakúsku, Poľsku, Taliansku, Francúzsku, ale aj v Anglicku. A to z nás robí veľkých cestovateľov.

Keďže vás tento rok prišlo veľa a na jednotlivé stanovišťa ste si museli počkať, naša ZUŠ- ka vám spríjemňovala chvíle umeleckými číslami. A ako poďakovanie za vašu návštevu a čas strávený s nami sme si pre vás pripravili bufet, v ktorom bolo množstvo dobrôt. Dúfame, že sa stretneme aj na budúci rok a väčšina z vás už nebude návštevníkom, ale organizátorom.

Kristína Kijovská
4.A

[huge_it_slider id=“4″]

Cirkevná spojená škola

Jiráskova 5

085 27 Bardejov

Telefón – sekretariát: 054/4722848

Cirkevná základná škola

sv. Egídia

Gymnázium sv. Jána Bosca