Keď Don Bosco otvára dvere…

Príde čas, keď si deviataci na celom Slovensku začnú klásť otázku ako a kde bude pokračovať ich študentská cesta. Pri rozhodovaní im často dobre poslúžia dni otvorených dverí jednotlivých stredných škôl. Nebolo to inak ani na Cirkevnej spojenej škole – Gymnáziu sv. Jána Bosca, kde sa za týmto účelom dňa 29. januára 2015 konali Don Boscove dni. [rev_slider dod]

Z obyčajného štvrtka naši študenti a učitelia vyčarili nezabudnuteľný deň či už pre návštevníkov alebo organizátorov. Zhrňme si to. V onen deň ste u nás mohli prejsť ôsmymi stanovišťami. Na každom z nich sme sa snažili vytvoriť úžasnú atmosféru a predstaviť vám našu školu tak, ako ju možno mnohí nepoznáte.

Aj keď väčšina z nás nerozumie fyzike a tobôž chémii, vždy nás poteší nejaké to tajomno. Na stanovišti s názvom Dve zábavné sestry ste si mohli vyskúšať rôzne pokusy ako napríklad zafarbenie tekutiny pomocou trasenia alebo vybratie valčeka z kvádra bez toho, aby ste ním manipulovali. Taktiež ste mali možnosť vidieť, čo všetko môžeme urobiť pomocou elektrického prúdu – vznášanie, roztočenie a nakoniec rozsvietenie. Pri prelievaní tekutiny sme menili farby, boli sme blízko k tomu, aby sme zostavili dúhu. A nakoniec sme sa začudovali ako je možné, že na obyčajnej ihle sa udrží tanier. Ako možno tušíte, fígeľ je v ťažisku. Pri odchode sa tí smelší pokúsili obrátiť smer šípky zobrazenej na papieri bez dotyku. Pri tomto pokuse stačilo pred šípku umiestniť pohár s vodou, pretože ako vieme z hodín fyziky, pri šošovke vznikajú prevrátené obrazy.

Ďalším stanovišťom bola Zábavná biológia. Tu sa žiaci mohli oboznámiť s ľudským telom. Vedeli ste, že naše telo vyprodukuje za 30 minút toľko tepla, že by ním priviedlo do varu 4 litre vody, alebo že denne zahynú 2 milióny červených krviniek? Ak ste navštívili toto stanovište, viete to, a aj oveľa viac. Ako napríklad zmerať si tlak. Nesmiem zabudnúť ani na malý kvíz, ktorým ste si mohli overiť vaše vedomosti z biológie. Možno sme dali prednášku budúcemu lekárovi.

V našej škole sa vzdelávame rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je zážitkové vyučovanie, ktoré ste videli na stanovišti so zodpovedajúcim názvom. Naši talentovaní tretiaci vám predviedli hru J. G. Tajovského Statky zmätky. Nezbadali by ste rozdiel! Vtipné repliky, dobové kostýmy aj tanečné kreácie vás preniesli do tých krásnych dôb, kedy čas neplynul tak rýchlo…

Ako už viete, v septembri otvárame bilingválne gymnázium, a preto sme si pre našich deviatakov pripravili stanovište Geography in English. Každá skupina návštevníkov sa rozdelila na dva tímy a vzájomne súťažila. Prvou úlohou bolo priradiť vlajky (flags) k príslušným štátom. Druhá  úloha bola o niečo ťažšia. Bol to kvíz v anglickom jazyku, kde si v trinástich otázkach vyberali zo štyroch možností (multiple choice). A ako bonus sme si pripravili pesničku v anglickom prevedení, kde sa žiaci dozvedeli geografickú polohu všetkých štátov.

To, ako vyzerá náš mimoškolský život, alebo kam cestujeme za spoznávaním kultúry ste sa dozvedeli na stanovišti Tak si tu žijeme. Ako každá škola, aj tá naša víta prvákov pri imatrikulácii, no len my máme tú výsadu, že k nám každý rok zavíta otec biskup. Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou uvítania prvákov je uchaľák. Je to súťaž medzi dvomi triedami a úlohy im vždy vymyslia o rok starší žiaci. Takisto sa môžeme popýšiť mnohými víťazstvami olympiád. V anglickom a ruskom jazyku sme prvými v okrese. Je u nás zvykom chodievať na rôzne výlety. Navštívili sme už Českú republiku, Poľsko, Taliansko, Rakúsko a Francúzsko. Okrem toho chodievame na účelové cvičenia a duchovné obnovy. Ďalšou významnou udalosťou je “stužková“. Naši maturanti si môžu zvoliť buď klasickú stužkovú slávnosť alebo menej tradičnú, formou výletu. A na konci ich čaká menej príjemná ale o to dôležitejšia udalosť – maturitná skúška. Študenti maturujú zo štyroch povinných predmetov, no niektorí si vyberú aj piaty, nepovinný. Je to len na nich.

Ďalšie stanovište s názvom Don Bosco s nami bolo obzvlášť príznačné pre našu školu, keďže práve Don Bosco je našim patrónom. Študenti vás oboznámili s jeho životom a niektorými dôležitými míľnikmi jeho cesty. Ako bonus vám pustili dokument o jeho mystickom sne a v prezentácii ste mohli zahliadnuť dobovú fotografiu Don Bosca s mládežou.

Keďže ste tento rok prišli v hojnom počte, občasné čakanie medzi stanovišťami vám spríjemňovala hudba v podaní talentovaných žiakov našej „zušky“ a ak ste sa pozreli bližšie, mohli ste sa pokochať maľbami žiakov výtvarného odboru, ktoré nakreslili hlavne pre túto príležitosť.

Svoju kondíciu ste si mohli zmerať na stanovišti Halového veslovania. Skvelé povzbudzovanie publika vyburcovalo športovcov k takým výkonom, že ani trenažér im nestíhal.

V dnešnej dobe, kedy technika hýbe svetom, sme radi, že naša škola ponúka kvalitné vzdelanie aj v tejto oblasti. Matematika a informatika boli najžiadanejším stanovišťom. Oboznámili sme sa s rôznymi programami ako GIMP, ktorý je zameraný na bodovú a vektorovú grafiku; gif, vďaka ktorému vytvárame animácie; ale aj program Delphi, ktorý využívajú hlavne maturanti. My mladší programujeme, čiže vytvárame webové stránky s ktorými sa dennodenne všetci stretávame.

A ako poďakovanie za vašu návštevu sme si pripravili malé občerstvenie – pochúťky šikovných rúk našich študentov. V bufete ste si mohli aj oddýchnuť a vymeniť si svoje dojmy. Dúfame, že sa v septembri vidíme a na takýchto akciách sa už budete podieľať aj vy.

Kristína Kijovská, III. ročník

Cirkevná spojená škola

Jiráskova 5

085 27 Bardejov

Telefón – sekretariát: 054/4722848

Cirkevná základná škola

sv. Egídia

Gymnázium sv. Jána Bosca