Pozdrav z Japonska

Naša prváčka Sophia nás všetkých pozdravuje z ďalekého Japonska:

„Najprv mi dovoľte, aby som touto cestou poďakovala všetkým svojím učiteľom, ktorí ma učili počas môjho prvého roka na bilingválnom gymnáziu sv. Jána Bosca. Ďakujem Vám za Vašu trpezlivosť, ochotu a pochopenie.

Rada by som sa s Vami podelila o svoje pocity a skúsenosti, ktoré som zatiaľ mala možnosť načerpať v Japonsku. S láskavým dovolením riaditeľa školy a vrúcnym prístupom učiteľov som ukončila svoj prvý rok skôr ako zvyšok študentov. Odišla som do Japonska, kde sa zdokonaľujem v japonskom jazyku a zároveň pôsobím ako dobrovoľníčka vo Woolaston kids school, kde pomáham študentom s angličtinou. Poviem Vám úprimne, byť aj keď len asistentom, je veľmi náročné. Najviac mi asi zaberie samotná príprava na hodinu. Keďže učím deti od 2 rokov do 15 rokov aj stupeň angličtiny sa podľa toho veľmi líši. Musím povedať, že japonské deti sú veľmi disciplinované a vzdelanie berú veľmi vážne. Niektoré deti sú už od narodenia zapísané na tie najlepšie škôlky, školy a doučovacie centrá, ktoré sú v Japonsku absolútnou samozrejmosťou. Konkurencia v Japonsku je veľmi vysoká, len tí najlepší a najšikovnejší študenti sa dostanú na prestížne školy. Tu proste musíte makať.

Vo Woolaston kids school som mala prezentáciu o Slovensku. Už pred mojím príchodom sa deti o našej krajine učili a bola som milo prekvapená, koľko toho vedeli. Živo sa zaujímali hlavne o hrady a zámky, ktoré v Japonsku nie sú. Naše folklórne pesničky ich veľmi rozosmiali. Domáce medovničky, ktoré som pre nich pripravila boli sladkou bodkou za mojou prezentáciou a veľmi veľmi ich chutili.

Japonsko je mojou srdcovou záležitosťou a pobyt v tejto krajine si vždycky užívam. Tentokrát mám možnosť poznať Japonsko z inej strany a táto skúsenosť je na nezaplatenie.“

Ďakujeme Sophia za podelenie sa o tvoje zážitky a tešíme sa na teba opäť v septembri!

Cirkevná spojená škola

Jiráskova 5

085 27 Bardejov

Telefón – sekretariát: 054/4722848

Cirkevná základná škola

sv. Egídia

Gymnázium sv. Jána Bosca